گیاه آپارتمانی فیکوس بنجامین از زیباترین گیاهانی است که میتوان در خانه پرورش داد، اما بنجامین بسیار حساس است و شرایط نگهداری خاصی دارد.
این گیاه آپارتمانی میتواند در بهبود کیفیت هوای محیطموثر باشد. بنجامین، مواد سمی مانند: فرمالدئید، بنزن و تری کلرواتیلنهوای آلوده داخلی را از بین میبرد.
نام علمی این گیاه، بنجامین فیکوس است. این گیاه به نام انجیرمجنونیا گریه انجیر نیز معروف است.
بنجامین استوایی، بومی جنوب شرق آسیا است، اما میتواند به عنوان گیاه خانگی در آب و هوای خنکتر و در شرایط دمای منظم اتاق، رشد کند.
در فضای داخل محیط، اندازه درختچه فیکوس بنجامین میتواند ۱ تا ۲ متر برسد. برگهای این گیاه، بیضی شکل و نوک تیز وشاخههای آن آویزان است. ساقه گیاه چوبی بوده و ریشه آن پهن رشد میکند. ارتفاع گیاه در شرایط طبیعی و مساعد تا پنج متر هم میرسد.
معمولاً بنجامین را به دلیل حساسیت بالا و مقاومت کم در برابر عوامل محیطی، روی فیکوس بنجامین پیوند میزنند تا مقاومتر شوند. اخیرا برخی توانستند با حالت دادن شاخهها در ابتدای رشد و بافتن تنه گیاه بنجامین زیبایی آن را دو چندان کنند.
از انواع گیاه آپارتمانی فیکوس بنجامین:این گیاه دارای ۴ نوع شاخص است:
بنجامین ابلق: دارای برگهای سبز روشن و سفید
بنجامین سیلور: دارای برگهای سبز تیره و سفید
بنجامین بلک (سیاه): دارای برگهای سبز تیره
بنجامین سبز: دارای برگهای سبز روشن
البته گونه ابلق و سیلور آن نسبت به تغیرات محیط از نمونه سبز و بلک حساستر است.
شرایط پرورش و نگهداری از گیاه آپارتمانی فیکوس بنجامین
نور: این گیاه برای رشد به نور فراوان احتیاج دارد. در سکونتگاه اصلی آن، اغلب در شرایط نیمه سایه دار رشد میکنند. نور زیاد و غیر مستقیم برای رشد گیاه بنجامین مناسب است. اما نور مستقیم باعث سوختن برگها میشود. پشت پنجره جنوبی خانه بهترین مکان برای پرورش بنجامین است.
آبیاری: در زمان آبیاری اجازه دهید سطح خاک، به اندازه یک بند انگشت یا کمی بیشتر، خشک شود. از آب ولرم برای آبیاری گلدان بنجامین استفاده کنید. آبیاری گیاه را با دمای محیط و میزان تابش نور تنظیم کنید. این گیاه در فصل تابستان به آب بیشتری نیاز دارد. بنجامین به کم آبی مقاوم نیست. خشکی زیاد باعث ریزش برگهای گیاه و در نتیجه افزایش شاخههای خشک میشود.
خاک: هر نوع خاک که زهکش خوب دارد، برای گیاه بنجامین مناسب است. این گیاه به خاک غنی از مواد غذایی و یا مواد آلی بالا نیازمند است. در زمان جابجایی گلدانش، از خاک حاوی پرلیت، ماسه، کودبرگ جنگلی و ورمیکولیت استفاده شود.
دما و رطوبت: درجه حرارت شبانه بین ۶۵ تا ۷۰ درجه فارنهایت و دمای روز بین ۷۵ تا ۸۵ درجه فارنهایت بهترین دما برای گیاه بنجامین است. در تابستان از تهویه هوای سنگین استفاده نکنید؛ زیرا بنجامین در صورتی که دمای داخلی کمتر از ۷۰ درجه فارنهایت کاهش یابد، آسیب میبیند. اما در محیطی که درصد رطوبت بیش از ۵۰ است، درجه حرارت بالاتر از نرمال نیز به رشد گیاه کمک میکند و تاثیر مخربی بر گیاه بنجامین ندارد. استفاده از دستگاه بخور، برای منظم کردن میزان رطوبت در منزل بسیار موثر است. گیاه را در طول هفته با آب ولرم غبارپاشی کنید.
در استان هرمزگان و دیگر مناطق گرم و مرطوب ساحلی، از درختچه فیکوس بنجامین برای پوشش فضای سبز شهری استفاده میکنند. در چنین شرایطی، بنجامین به یک درخت تنومند تبدیل میشود. رطوبت بسیار بالای این اقلیم و گرما شرایط را برای رشد این گیاه در فضای سبز شهر مقدور کرده است.
کود: این گیاه به مقدار زیادی کود در طول فصل رشد نیاز دارد. اگر گیاه شما برگهایش، با وجود نور ایده آل، دما، رطوبت و کود مناسب میریزد، میتوانید کمی مکمل منیزیم و منگنز یا درصدی از پتاس را به خاک گیاه بنجامین اضاف کنید. اگر این روش کارساز نبود، به دنبال آفات رایجی از جمله شتهها، حشرات و مگس سفید بگردید.
تکثیر درختچه فیکوس بنجامین: از بهترین روشهای تکثیر بنجامین فیکوس، تکثیر با قلمه است. قلمهها بهتر است در فصل بهار برش داده شوند. اندازه قلمه حدودا ۸ – ۷ سانتی متر ودارای سه تا چهار برگ متصل به ساقه باشد. شیرهای که از محل قطع قلمه ترشح کرده را با آب بشویید. سپس آنها را در آب جوشیده سرد شده قرار دهید. محیط باید مرطوب و دمایی مناسب داشته باشد. پس از دو هفته ریشهها را مشاهده خواهید کرد. برخی برای سرعت بخشیدن به ریشه دادن قلمهها از هورمون ریشه زا استفاده میکنند.
مشکلات رایج نگهداری از گیاه آپارتمانی فیکوس بنجامین
بنجامین تمایلی به جابجایی ندارد، گلدان را نچرخانید؛ در صورت چنین رخدادی، برگ هایش به میزان زیادی خواهد ریخت. پس یک نقطه خوب و روشن برای آن پیدا کنیدو آن را برای همیشه در همان جا نگهدارید!
ریزش برگ ها: ریزش برگها با زرد شدن همراه است. اگر دلیل بر جابجایی گیاه است، طبیعی بوده و یک روش کاملا هوشمندانه است. بنجامین برگ هایش را نسبت به موقعیت مشخصی، مانند نور، تنظیم میکند. ریزش برگها، عمل فتوسنتز را در شرایط جدید برای گیاه فراهم میکند و باعث رشد بهینه آن میشود. پس مراقب باشید از زمان خرید گل بنجامین، گیاه را حرکت ندهید و در یک محیط ثابت دور از تغیرات نور و دما قرار دهید. آبیاری زیاد، مناسب نبودن خاک و زهکش آن، در نتیجه پوسیدگی ریشه نیز موجب زردی و ریزش برگها میشود.
لبه برگها زرد میشود: در بیشتر موارد، ناشی از کمبود غذایی طولانی است. برای حل این مشکل و جلوگیری از نفوذ آن به برگهای بیشتر، باید به گیاه خود غذا بدهید، اما نه زیاد. به دستورالعملهای روی پاکت یا بطری توجه کنید و از مقدار گفته شده تجاوز نکنید.
شپشک آرد آلود: این آفت موجب چروک شدن برگ، تخریب جوانههای بنجامین، زرد شدن برگها و توقف رشد گیاه میشود. آنها را با پنبه آغشته به حشره کش نفوذی سم پاشی کنید. این روند را هر دو هفته تکرار کنید تا علائم از بین برود.
برگها خشک و شکننده هستند: رطوبت محیط کم است. غبارپاشی و استفاده از دستگاه بخور رطوبت را تامین میکند.
برگهای جدید کوچکاند: فضای گلدان کم است. ریشهها در هم تنیده شدند. گلدان را تعویض کنید. گاهی تغذیه نامناسب موجب کوچک شدن برگهای جوان میشود.
ریزش برگهای سالم و سبز: احتمالا نور محیط کم است. گیاه را به محیط پر نور ببرید.
این گیاه تکثیر آسانی دارد، به همین دلیل شما میتوانید در مدت زمان کوتاه، انبوهی از بنجامین را تکثیر کنید. همچنین با یادگیری روشهای پیوند انواع آن، گیاه بنجامین منحصر به فرد را به وجود بیاورید. بنجامین با تصفیه هوا و تولید اکسیژن میتواند بهترین گیاه برای محیطهایی باشد که در مکانهای شلوغ و آلوده قرار دارند.
برگرفته از مقاله منتشر شده در فرارو
شما هم دیدگاه خود را بیان کنید :