ایمنی سازههای بتنی در برابر زلزله و حریق از بخش اول کلیات جلد ۳/۲ نشریه شماره ۳/۲-۱۶۷ (ویژگیهای ساختاری ابنیه – ویژگیهای عملکردی ابنیه)
۶- ایمنی سازههای بتنی در برابر زلزله
طراحی صحیح و اقتصادی یک ساختمان مقاوم در برابر زلزله بدون در نظر گرفتن تمام جوانب معماری، سازهای ، تأسیساتی و زمینشناسی امکانپذیر نیست.
نکات عمدهای که یک گروه مهندسی باید در مراحل مختلف طراحی مدنظر داشته باشند به شرح زیر خلاصه میشود:
۱-۶ سادگی و تقارن در طرح معماری و رعایت تناسب در ابعاد
۲-۶ انجام و پیوستگی قطعات به یکدیگر
۳-۶ ایجاد دیافراگمهای مطمئن بهمنظور اتصال نیروهای افقی زلزله به اعضای باربر جانبی که معمولاً سقف ساختمانها این وظیفه را به عهده میگیرند.
۴-۶ پرهیز از اثر ضربه ساختمانهای مجاور به یکدیگر
۵-۶ انتخاب محل مناسب برای ساختمان ازنظر زمینشناسی و لغزش زمین، شیب زمین و گسل
۶-۶ شکلپذیری سازه بتن که باعث میشود نیروهای ناشی از زلزله تعدیل یابند و سازه بتن بتواند بدون گسیختگی وارد مرحله غیر الاستیک شود و نیروی وارده را جذب کند.
۷- ایمنی سازههای بتنی در برابر حریق
بتن یکی از مقاومترین مصالح در برابر حریق است. بااینحال مشخصات بتن در حرارتهای زیاد ( بیش از ۵۰۰ درجه سانتیگراد ) ناشی از آتش بهطور قابلتوجهی تغییر میکند.
مقاومت و الاستیسیته آن کم و وارفتگی و وادادگی آن زیاد میشود. از مهمترین عوامل مؤثری که باعث ایمنی سازههای بتنی در برابر حریق میشود، میتوان به این موارد اشاره کرد:
۱-۷ افزایش ضخامت دالها و دیوارهای بتنی
۲-۷ کاهش وزن مخصوص بتن
۳-۷ افزایش ضخامت پوشش بتن
مطلب فوق برگرفته از بخش کلیات جلد ۳/۲ نشریه شماره ۳/۲-۱۶۷ (انتشار سال ۱۳۸۵ تجدیدنظر اول) با عنوان نقشههای جزئیات تیپ برای ساختمانهای مسکونی واداری با سازه فولادی یا بتنی که ما در این مطلب آرچیکان به آحرین بخش با عنوان ایمنی سازههای بتنی در برابر زلزله و حریق از کلیات مربوط به بخش بتنی اشاره کردیم و موارد بخش دوم (ساختمانهای فلزی) در ادامه مطالب سایت منتشر خواهد شد.
شما هم دیدگاه خود را بیان کنید :