ساختمان‌های با سازه بتنی از بخش اول کلیات جلد ۳/۲ نشریه شماره ۳/۲-۱۶۷ (ویژگیهای ساختاری ابنیه – ویژگیهای عملکردی ابنیه)

جزئیات اجرایی سازمان برنامه و بودجه

۱- ساختمان‌های با سازه بتنی

بتن باکیفیت مطلوب دارای مقاومت کافی برای تحمل بارهای پیش‌بینی‌شده در طول عمر ساختمان و پایا در مقابل شرایط محیطی است.

 این کیفیت با مصالح خوب و مهارت و دقت فنی در اجرا امکان‌پذیر است.

مصالح سالم با نسبت اختلاط مناسب باید باهم ترکیب شوند و نسبت آب به سیمان به مقدار کافی کم باشد که ضمن روانی مناسب، مقاومت لازم بتن نیز تأمین شود.

 لازم است که میزان مواد تشکیل‌دهنده بتن (طرح اختلاط) و عمل آوردن آب به‌دقت انجام گیرد.

نکته مهم در طرح مخلوط، به حداقل رساندن فضاهای خالی بین سنگ‌دانه‌های ریزودرشت است زیرا در این صورت مقدار سیمان لازم برای پر کردن فضاهای خالی و چسباندن سنگ‌دانه به یکدیگر کاهش می‌یابد و بدین ترتیب می‌توان مخلوطی متراکم و اقتصادی به دست آورد.

ساختمان‌های با سازه بتنی

۲- آماده‌سازی بتن

برای دستیابی به بتن باکیفیت خوب موارد زیر باید موردتوجه قرار گیرد:

-۱-۲ طرح اختلاط بتن، هدف از این طرح مصرف حداقل سیمان با روانی مناسب و حداکثر مقاومت برای بتن است که برحسب نوع پروژه و شرایط محیطی مطرح و تصمیم‌گیری می‌شود.

-۲-۲ عمل آوردن بتن در آماده‌سازی بتن فرآیندی است که از کاهش رطوبت بتن جلوگیری کرده و دمای آن را در حد رضایت بخشی نگه می‌دارد. عمل آوردن باید بلافاصله پس از تراکم بتن آغاز شود. عمل آوردن با روش مناسب و با دقت باعث بهبود کیفیت بتن در کاهش نفوذپذیری، افزایش مقاومت بتن و پایداری آن در برابر شرایط جوی به‌ویژه یخزدگی و ذوب و انجماد می‌شود.

عمل آوردن بتن به روش‌های زیر متداول است:

– آب‌پاشی سطح بتن

– پوشاندن سطح خارجی بتن با پوشش‌های مرطوب

– غوطه‌ور کردن بتن در آب برای آماده‌سازی بتن

– عمل آوردن بتن در بخار با جریان هوا

– عمل آوردن بتن در بخار با فشار زیاد(اتوکلاو)

در دو روش اخیر بتن در مدت کوتاهی مقاومت زیادی کسب می‌کند. به‌عنوان‌مثال در عمل آوردن در بخار با فشار زیاد، در ظرف تقریباً ۲۴ ساعت می‌توان به مقاومت ۲۸ روزه بتن عمل‌آورده شده با روش‌های معمولی دست‌یافت و علاوه بر این پایایی آن را افزایش داد.

-۳-۲ در آماده‌سازی بتن ، قالب‌بندی باید علاوه بر شکل دادن به بتن، از کم شدن رطوبت بتن و نشت شیره آن جلوگیری و تا حد امکان عایق مناسبی در برابر سرما و گرمای محیط باشد. قالب‌بندی ممکن است از مصالح بنایی (برای شالوده‌ها و دیوارهای حائل) چوب، فلز و فایبرگلاس باشد که برحسب شرایط و ویژگی‌های بنا و کارگاه مورداستفاده قرارمی گیرند.

مطلب فوق برگرفته از بخش کلیات جلد ۳/۲ نشریه شماره ۳/۲-۱۶۷ (انتشار سال ۱۳۸۵ تجدید نظر اول) با عنوان نقشه‌های جزئیات تیپ برای ساختمان‌های مسکونی واداری با سازه فولادی یا بتنی که ما در این مطلب آرچیکان به قسمتی از کلیات مربوط به بخش بتنی اشاره کردیم و به موارد بعدی در ادامه مطالب منتشر خواهد شد.

adv_baner adv_baner adv_baner

شما هم دیدگاه خود را بیان کنید :

پر کردن موارد ستاره دار الزامی می باشد .

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد .


نظرات تایپ شده به زبان انگلیسی یا اصطلاحا ” فینگیلیش ” بعضا منتشر نخواهند شد .

مدیریت سایت در انتشار و یا عدم انتشار نظرات مختار است .