کلمه ژئوسنتتیک و ژئوسنتتیک ها ، از دو بخش «ژئو» (Geo) و «سنتتیک» (Synthetic) ساخته شدهاست از کلمه «ژئو» در مواردی استفاده میشود که مربوط به زمین باشد و قسمت دوم، «سنتتیک»، در مورد موادی استفاده میشود که ساخته دست بشر باشند یا به عبارت دیگر موادی که مصنوعیاند و به صورت آزاد در طبیعت یافت نمیشوند.
کلمه ژئوسنتتیک برای دسته ای از محصولات به کار می رود که عموماً جهت بر طرف سازی مشکلات ژئوتکنیک به کار می روند.
این کلمه به طور کلی برای هشت محصول : ژئوتکستایل، ژئوگرید، ژئوممبران، ژئونت، ژئوسنتتیک کلی لاینر، ژئوفوم، ژئوسل و ژئوکامپوزیت ها استفاده می شود.
طبیعت پلیمری آن ها به گونه ای است که سبب می شود برای استفاده در زمین، جایی که دوام زیادی از آن انتظار می رود مورد استفاده قرار گیرد.
ژئوسنتتیک ها در اشکال و با مواد مختلفی تولید می شوند که هر کدام برای مصارف نهایی تقریباً مشابه به کار می روند.
این محصولات گستره وسیعی از کاربردها را دارند و در حال حاضر در بسیاری از کاربردهای عمرانی، ژئوتکنیک، حمل و نقل، محیطی، هیدرولیک، و کاربردهای توسعه ای خصوصی مانند
جادهها، فرودگاه ها، خطوط راه آهن، سد های خاکی، دیوار حائل، استخرهای ذخیره آب، سدها، کانال ها، کنترل فرسایش، کنترل رسوب، بستر لندفیل ها، پوشش لندفیل ها، معادن، پرورش آبزیان و کشاورزی استفاده می شوند.
تاریخچه ژئوسنتتیک ها
انواع مختلف مرکب با خاک آن ها هزاران سال است که مورد استفاده قرار می گیرد.
آن ها در زمان رومیان باستان در ساخت جاده ها وتثبیت لبه ی آنها مورد استفاده قرار می گرفتند.
این ژئوتکستایل های ابتدایی از فیبرهای طبیعی، پارچه یا گیاهانی ساخته شده بودند که با خاک مخلوط شده و برای بالا بردن کیفیت جاده ها خصوصاً وقتی جاده روی خاک ناپایدار قرار داشت استفاده می شدند.
با اینکه ژئوسنتتیک های امروزی شباهت های کمی با پیشینیان خود دارند اما از یک اصل پیروی می کنند. توسعه ی ژئو سنتتیک ها کند بوده، عمدتاً به دلیل محدودیت هایی که در استفاده در مواد سازنده ی آن ها وجود داشته است.
در پی پیشرفت ها ی اخیر در صنعت پلیمر، توسعه ی ژئوسنتتیک ها نیز روند بسیار سریعتری به خود گرفت.
بارزترین نشان پیشرفت و پذیرش این محصول از سوی صنایع مختلف را می توان در تشکیل انجمن بین المللی ژئوسنتتیک (IGS) در سال ۱۹۸۳ در پاریس دانست.
اولین تلاشها برای تقویت خاک، در زمانهای بسیار دور، با فرو کردن شاخ و برگ درختان در باطلاقها و شنزارها آغاز شد.
بدین صورت که با اضافه کردن اینها، پس از گذشت مدتی جرمی در اطراف آنها شکل میگیرد و قدرت تحمل خاک افزایش مییابد.
که در نتیجه این محلها قابل عبور و مرور میشدند. اولین بار در اواخر دهه ۴۰ و اوایل دهه ۵۰ میلادی در آمریکا از ژئوسنتتیکها استفاده نمودند ودر دهه ۷۰ در اروپا رواج فراوان یافت. اخیراً در کشورهای آسیایی استفاده از این مصالح رایج شدهاست.
انجمن مهندسی ژئوسنتتیک ایران با هدف گسترش این محصولات در کاربردهای فنی و مهندسی و معرفی آنها به شرکت ها و سازمانهای دولتی و خصوصی در تاریخ ۱/۱۰/۱۳۸۹ در وزارت کار و امور اجتماعی به عنوان یک انجمن صنفی تاسیس و برای مدت سه سال با ده عضو شامل پنج عضو اصلی هیئت مدیره، دو عضو علی البدل هیئت مدیره، دو بازرس اصلی و یک بازرس علی البدل فعالیت خود را آغاز نمود.
انواع ژئوسنتتیک
ژئوسنتتیکها به چند گروه کلی تقسیم میشوند: ژئوتکستایل ها – ژئوسل – ژئوفوم – ژئوکامپوزیت – ژئوگرید – ژئوممبرانها – ژئونت – جی سی ال – ژئومت تمامی این موارد وکاربرد های آن در مطلب (دانلود مقاله ژئوسنتتیک ها) در بخش دانلودهای عمرانی آرچیکان قابل دسترس شما عزیزان است.
شما هم دیدگاه خود را بیان کنید :