در مطلب امروز به جزئیات اجرایی بام سبز به همراه توضیحاتی از تاریخچه و نحوه اجرای دیتیل اجرایی روف گاردن اشاره می کنیم.

تاریخچه بام سبز به شهرهای باستانی باز می گردد که نمونه هایی از آن در آثار تاریخی در بین النهرین مشاهده شده است اما بام سبز یا روف گاردن یا یا باغ بام به شکل امروزی به دهه ۱۹۷۰ میلادی و کشور آلمان باز می گردد.

بام سبز به فضای سبز در بالاترین سقف ساختمان (که معمولا بلا استفاده است) گفته می شود که با گیاهان پوشیده می شود این فضای سبز می تواند از تجمع چندین گلدان شکل گرفته و یا یک پوشش گیاهی وسیع همچون باغ را شامل شود.

نباید تصور کنیم چنین فضایی حتما باید روی پشت‌بام ایجاد شود در مواردی این پوشش گیاهی و فضای سبز بر روی تراس ها نیز اجرا شده و فضای تراس را بسیار دل پذیر می کند.

بنابراین به انواع فضای سبزی که بر روی بام ساخته می شود، بام سبز یا روف گاردن گفته می شود و شامل مجموعه ای از گیاهان سبز،  مبلمان، آبنما، آلاچیق، انواع سایبان چادری و چوبی،

در مواردی محصولات کشاورزی و امکانات تفریح کودکان با توجه به مساحت موجود می باشد.

از موارد مهمی که باید در دیتیل اجرایی روف گاردن به آن اشاره شود، انجام  عملیات ایزولاسیون است، زیرا با ایزولاسیون امکان عبور آب به زیر بام سبز وجود نخواهد داشت.

با توجه به اندازه بام سبز می توان از مواد و روش های مختلفی مانند قیر و گونی برای ایزولاسیون روف گاردن استفاده نمود.

بام سبز

سبز

سبز

بام سبز

انواع بام سبز:

بام سبز بر اساس سیستم اجرایی و نوع پوشش گیاهی به ۴ دسته زیر تقسیم بندی می شود:

  • بام سبز با سیستم گسترده (extensive)

این شیوه با مقطع کم ارتفاع یا ضخامت کم خاک برای رشد گیاه شکل می گیرد. این نوع بام شامل یک یا دو نوع گیاه است که در عمق کم کاشته می شود و معمولا حداقل بار برای آن در نظر گرفته می شود.

  • بام سبز با سیستم متمرکز (intensive)

این شیوه سیستم سنتی سبز با عمق خاک زیاد برای کاشت گیاهان حجیم در کنار چمن معمولی می باشد. این شیوه به صورت متمرکز و معمولا بع صورت قطعه بندی شده با ارتفاع بلند اجرا می شود.

  • بام سبز با سیستم مدولار یا گلدان و جعبه گیاه (planter box)

در این شیوه پوشش گیاهی در گلدانهای خاص بر روی بام قرار می گیرد و یا در جعبه های مخصوص، تمام یا قسمتس از بام را پوشش می دهد.

اگر از لحاظ امنیت و مقاومت سازه ساختمان خود در برابر میزان بار مرده ناشی از روف گاردن تردید دارید، بهترین روش برای ایجاد فضای سبز در پشت بام، استفاده از روش مدولار- پرتابل است.

  • بام سبز با سیستم ترکیبی (synthesic)

از ترکیب دو سیستم گسترده و متمرکز سیستم بام سبز ترکیبی حاصل می شود.

مزایای اصلی جزئیات اجرایی بام سبز:

۱-پوشش گیاهی بام سبز باعث کاهش جذب حرارت شده همچنین باعث خنک شدن اطراف شده و به حفظ دمای مطلوب ساختمان نیز کمک می کند و نیز عایق صوتی در برابر سروصدای زندگی شهری محسوب می شود.

۲-کاهش بار سیستم فاضلاب با جذب آب باران توسط پوشش گیاهی و همچنین کاهش هزینه های فاضلاب.

۳- پاکسازی هوای اطراف، کاهش آلاینده ها، کاهش مصرف انرژی و بهره برداری از آب باران.

۴-مهمترین ویژگی ارتقاء معماری ساختمان و زیبا شدن محیط شهرها و همچنین ایجاد محیط تفریحی،زینتی و دکوراتیو که می توان انواع گیاهان را در آن پرورش داد.

معایب اصلی بام سبز:

اگر قبل از ساخت مقاومت سقف بررسی نشود و یا بار مرده ناشی از اجرای باغچه ها و خاک سنگین اشباع شده در طراحی سقف محاسبه نشود به مرور زمان باعث نشست سقف خواهد شد.

اگر مسائل زهکشی و هدایت آب به صورت اصولی انجام نشود ممکن است باعث ایجاد حوضچه تجمع آب و در نتیجه شکم دهی سقف گردد. کاشت گیاهان خاص با ریشه بلند ممکن است باعث نفوذ ریشه در سقف گردد.

بام سبز

بام سبز

سبز

سبز

گیاهان مناسب جزئیات اجرایی بام سبز:

باید در انتخاب گیاه به خصوصیات آنها توجه کرد و گیاهی را برگزید که در محط بام ماندگاری بیشتری داشته باشند. بنابراین میزان تحمل گیاه در مقابل گرما و نور مستقیم خورشید ،

رشد ریشه و همچنین میزان پایداری آن در مقابل وزش باد های شدید از جمله خصوصیاتی است که باید در زمان طراحی و تهیه گیاه به آن توجه شود.

روف گاردن قرار است آسایش ساکنین ساختمان را تأمین کند، پس زمانی که تصمیم به ساخت آن دارید باید مسئولیت‌پذیر باشید.

گیاهان به مراقبت و توجه همیشگی نیاز دارند تا زیبایی و شادابی محیط همواره فراهم شود و این کار نیاز به زمان دارد اگر این زمان فراهم نباشد

و یا بعد از مدتی نگه‌داری از گیاهان یک دغدغه و فشار روانی ایجاد کند بهتر آن است که برای ساخت آن تجدید نظر شود و یا در صورت امکان فضای سبز محدود تر  ایجاد شود.

بام سبز

همراهان عزیز آرچیکان اگر مواردی برای تکمیل این مقاله در مورد طراحی بام سبز دارید از بخش نظرات زیر همین مطلب استفاده نمایید. نظر شما در کمترین زمان بررسی و به عنوان بخش تکمیلی این مطلب منتشر خواهد شد.

مقاله نمای سبز یا دیوار سبز با جزئیات نقشه معماری نیز قبلا در آرچیکان منتشر شده که میتوانید در بخش ایده های طراحی معماری مشاهده فرمایید.

در ادامه این مطلب جزئیات اجرایی بام سبز را برای شما در نظر گرفتیم. این جزئیات شامل انواع بام سبز و نحوه اجرای لایه های مختلف آن است که در قالب فایل های اتوکد، برای الگو برداری و استفاده در طرح های معماری شما عزیزان جمع آوری شده.

طراحی بام سبز و دیتیل اجرایی روف گاردن مراحلی دارد که بایستی تحت نظر  متخصصین آن انجام شود. اگر شما متخصص این مورد هستید برای درج مشخصات فنی و اجرایی خود حتما با ما در تماس باشید.

آرچیکان را در شبکه های اجتماعی اینستاگرام دنبال کنید

adv_baner adv_baner adv_baner

شما هم دیدگاه خود را بیان کنید :

پر کردن موارد ستاره دار الزامی می باشد .

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد .


نظرات تایپ شده به زبان انگلیسی یا اصطلاحا ” فینگیلیش ” بعضا منتشر نخواهند شد .

مدیریت سایت در انتشار و یا عدم انتشار نظرات مختار است .