فضای بزرگ برای طراحی پلان سرویس بهداشتی ایرانی و فرنگی و حمام همواره دست طراح را برای پیاده کردن ایده های مختلف باز می کند اما همیشه فضا، بزرگ و متناسب نیست .
در زمینه سرویس بهداشتی، هر کشور میتواند سیستم و معماری خاص خود را داشته باشد. در ایران نیز سرویس بهداشتی با الگوهای مشخص خود عمل میکند.
به طور کلی، هر کشور سیستم سرویس بهداشتی متفاوتی دارد و بر اساس فرهنگ و معماری خود، سرویس بهداشتی را طراحی و بهرهبرداری میکند.
در بعضی طرح ها ابعاد پلان به نحوی است که فضای باریک، نیم دایره و یا چند ضلعی نامتقارن برای سرویس بهداشتی و حمام در نظر گرفته می شود ، در این گونه موارد این هنر طراح است که عناصر اصلی را به صورت استاندارد و در محلی مناسب در نقشه مشخص نماید.
عناصر اصلی دستشویی در پلان سرویس بهداشتی ایرانی و فرنگی و حمام عبارتند از:
توالت ایرانی:این مورد می بایست در ابعادی انتخاب شود که حداقل ۵۰ سانتیمتر در اطراف آن فضای گردش وجود داشته باشد.
توالت فرنگی:اگر ابعاد سرویس اجازه دهد وجود توالت فرنگی کنار توالت ایرانی پیشنهاد می شود البته با فاصله مناسب این مورد هم در ابعاد متنوع طراحی و ساخته می شود البته امروزه این مورد به حمام منتقل شده است.
روشویی: با ورود به سرویس بهداشتی معمولا ابتدا با این مورد مواجه می شویم که در ابعاد و طرح های مختلف کابین دار و بدون کابین ساخته می شود در انتخاب موارد کابین دار بایستی دقت شود که حدود ۳۰ سانتیمتر از کف فاصله داشته باشد تا نظافت زیر کابین آسان باشد و ضد رطوبت بودن کابین نیز از موارد مهم به شمار می آید.
آیینه و کمد لوازم بهداشتی: تنوع طرح این اجازه را می دهد که از انواع مختلف آیینه در ابعاد مورد نیاز استفاده شود معمولا آیینه همراه با کابین ساخته می شود البته مدل آیینه و کمد جدا نیز ساخته می شود.
جاحوله ای: معمولا در ابعاد ۴۰ تا ۶۰ سانتیمتر ساخته می شود و مواد مختلفی مانند چوب ،پلاستیک،استیل برای ساخت آن استفاده می شود. جاحوله ای را در ارتفاع ۸۰ تا ۱۲۰ سانتیمتری از زمین در نزدیکی روشویی به نحوی قرار نصب می شود که از پاشیدن آب هنگام استفاده از روشویی و شستشوی سرویس جلوگیری شود.
عناصر اصلی حمام در پلان سرویس بهداشتی ایرانی و فرنگی و حمام عبارتند از :
وان حمام:این مورد به دو نوع معلق و محصور شده داخل یک سکوی سنگی یا سرامیکی است که نوع دوم در ابعاد و اشکال مختلف مورد توجه سازندگان قرار دارد.
توالت فرنگی: معمولا توالت فرنگی با توجه به ابعاد محل، در گوشه ای از حمام قرار می گیرد و معمولا از فضای استحمام فاصله خواهد داشت.
فضای زیر دوش: معمولا فضای دوش گرفتن با فضای کف حمام را با زیر دوش مجزا می کنند و معمولا در ابعاد مربع با طول و عرض یک متر در نظر گرفته می شود.
کابینت لوازم بهداشتی: معمولا فضایی برای قرار دادن لوازم بهداشتی ، شستشو و استحمام در نظر گرفته می شود معمولا بایستی در مقابل رطوبت و نم مقاومت داشته باشد.
حوله خشک کن: معمولا در حمام فضایی برای شوفاژ در نظر گرفته می شود با این حال وجود حوله خشک کن که نوعی رادیاتور لوله ای متصل به دیوار است احساس می شود و در پاره ای از موارد جایگزین شوفاژ می شود.
این مورد در صورت داشتن فضا با عرض حدود ۶۰ سانتیمتر و ارتفاع ۷۰ سانتیمتر به دیوار متصل می شود و معمولا با ارتفاع حدود یک متر از سطح زمین نصب می شود.
در نقشه معماری سرویس بهداشتی و حمام بعد از تعیین ابعاد سرویس بهداشتی عناصر اصلی که معمولا در ابعاد استاندارد قبلا به صورت بلاک دخیره شده اند در جای مناسب قرار گرفته و فضای پلان سرویس بهداشتی ایرانی و فرنگی و حمام را کامل می کنند در واقع چیدمان در پلان مقدمه ای برای طراحی سه بعدی داخلی است.
در ادامه این مطلب سرویس بهداشتی ایرانی و فرنگی مجموعه ای از پلان و نما با مقیاس مشخص و استاندارد با چیدمان عناصر اصلی برای شما در نظر گرفته شده که می توانید از لینک زیر به رایگان دانلود و استفاده نمایید.
عالیییییی